Wat zijn winterbanden?

Maar waarin verschilt een winterband van een zomerband? Een winterband heeft een andere rubbersamenstelling dan een zomerband. De samenstelling is aangepast aan de weersomstandigheden. Wanneer de temperatuur daalt, wordt rubber namelijk harder. De aangepaste rubbersamenstelling van een winterband blijft flexibel tijdens winterse omstandigheden. Hierdoor profiteert u van een betere grip, comfortabeler weggedrag en optimale veiligheid. Ook het profiel van de winterband verschilt ten opzichte van de zomerband. Het profiel is voorzien van ‘lamellen’. Tijdens het rollen van de band vervormt het profiel en grijpen de lamellen zich vast op het wegdek. U kunt de winterband herkennen aan het profiel of aan het sneeuwvloksymbool dat op de zijkant van de winterbanden gecodeerd staat.

Waarom winterbanden?

’Wat moeten we in de Benelux toch met winterbanden?’ Dit is een veelgehoorde vraag.
Winterbanden in de Lage Landen zijn wel degelijk van belang! De herfst is het seizoen waarin hevige regenbuien en vallende bladeren zorgen voor natte en gevaarlijke wegen. De belangrijkste oorzaak van auto-ongevallen tijdens de winter is de slechte voorbereiding op de typische weersomstandigheden in het najaar.

Dankzij nieuwe technologieën en grondstoffen zijn winterbanden niet alleen uitermate geschikt voor gebruik tijdens winterse omstandigheden, zoals de reis naar de wintersportgebieden, maar vooral ook in het klimaat van de Benelux. Een belangrijk pluspunt is immers niet alleen de sterk verbeterde prestaties tijdens nat weer, maar vooral ook de betere rijeigenschappen en toegenomen veiligheid bij lagere temperaturen. Daarnaast zorgt de verminderde kans op autoschade en verlies van no-claim voor een aanzienlijke kostenbesparing. Uiteraard is de kans op persoonlijk letsel ook minder en gaan uw zomerbanden op deze manier tweemaal zo lang mee.

De nieuwe generatie winterbanden is net zo geruisloos en comfortabel als zomerbanden en ook de duurzaamheid ligt op hetzelfde niveau. Winterbanden zijn – ook in de Benelux – geen overbodige luxe. Winterbanden zijn gemaakt voor de weersomstandigheden tijdens het rijden in de herfst- en wintermaanden: lagere temperaturen, veel neerslag.

Wanneer winterbanden?

Wij adviseren u winterbanden te monteren bij temperaturen onder de zeven graden. Zodra de ‘R’ in de maand zit bent u altijd veilig op weg met winterbanden. Door regen, gevallen bladeren, sneeuw en ijs kan de weg glad worden en kunt u in de slip raken. Grip op de weg is in deze tijd van het jaar van essentieel belang. In de zomer zullen winterbanden sneller slijten. Wissel daarom in het voorjaar altijd uw winterbanden weer voor uw zomerbanden.

Waar moet ik zijn voor winterbanden?

Voor winterbanden gaat u naar Garage H. Schreuder BV! Wij regelen alles voor u: het verwisselen van banden, het controleren en het balanceren.

4-seizoenenbanden?

Een goed alternatief voor de zomer- en de winterband is de 4-seizoenenband, ook wel all-season- of all weatherband genoemd. Deze band biedt door zijn profielopbouw en materiaalsamenstelling onder alle (weers-)omstandigheden goede rijeigenschappen. Deze band heeft de kenmerken van zomer- en winterbanden in één, al is het natuurlijk wel een compromis. De 4-seizoenenband heeft onder winterse omstandigheden beduidend betere rijeigenschappen dan een zomerband, maar presteert minder dan een volwaardige winterband. Voor automobilisten die het merendeel van hun kilometers binnen Nederland rijden, kan een 4-seizoenenband een prima keuze zijn. Let wel op, als u bijvoorbeeld met de auto op wintersport gaat, dat de all-season band wel een sneeuwvloksymbool moeten hebben, anders is deze niet goedgekeurd als winterband.

Voor de juiste 4-seizoenenband kunt u ook bij Garage H. Schreuder BV terecht!